150 anys apasionats per la música

Història

L’Orquestra juvenil de la Societat Musical “La Primitiva” de Rafelbunyol va nàixer en el curs acadèmic 2005/06. Aquest naixement va ser früit d’una proposta conjunta entre Jesús Orón (director de l’escola), Carmen Gonzalez (professora de violí) i David Martínez (director de l’orquestra). La idea era proporcionar als alumnes de corda de l’escola la posibilitat de fer música en grup. Formar part d’un col·lectiu on posar en pràctiva allò que s’ha après en les classes individuals. Aix es va crear l’orquestra juvenil de la Societat on des d’aleshores hem intentat créixer de manera continuada amb una intensa llavor pedagògica.

Al primer any, l’orquestra constava de dotze components i en l’actualitat som més de vint. Aquest creixement ens anima per a dur a terme un dels objectius més importants que s’hem marcat en la comissio des de l’inici. La idea és posar en funcionament dues orquestres, la juvenil, amb alumnes de tercer i quart de grau elemental, i la Simfònica, amb musics de grau mitjà.

Pensem que aquest propòsit serà possible en el curs 2010/11.

Com ès normal en l’inici d’una agrupació com la nostra hem hagut d’adptar les peces que interpretàvem a les carecterístiques de l’orquestra. Aquesta feina d’adaptar partitures per optimitzar el que pot sonar no és massa visible cap a l’exterior però, sense dubte, essencial per al resultat final. Cal dir que el repertori ha augmentat en dificultat progressivament començant amb peces fàcils per a ensemble de corda i arribant a fer obres posteriorment com “la simfonia de les joguines” de L. Mozart, o “La Simfonia dels Adeus” de Haydn. Altra part del repertori de l’orquestra son les adaptacions de les obres que presenten els alumnes a la prova d’accès a grau mitjà del Conservatori, tocant com a solistes acompanyats per l’orquestra abans d’enfrontar-se a aquesta prova, ajudant-los aix a preparar-la millor.

En questos anys hem realitzat diferents activitats. A la setmana de Santa Cecília, es celebren diversos actes per a homenatjar a la Patrona de la música. L’orquestra realitza un concert al qual es donen a conèixer les noves incorporacions i també participa en la missa en honor a Santa Cecília. Cal destacar el concert que fem cada any a la Residència “Verge del Mirecle” per als nostres majors durant les festes del pobles. Aquest concert desprèn una emocio especial pel marc on es fa i la unio de diferents generacions entre musics i public.

Altres activitats anuals son el concert de Nadal, el concert de final de crus, els intercanvis amb altres orquestres, com els realitzats amb les orquestres de Foios (feber-maig 2007) i Godella (maig-juny 2008), i les trobades comarcals (Alboraia 2007)- Albalat dels Sorells 2007). Un dels programes que més esforç ens va suposar va ser conte musical “Pere i el Llop”. Aquesta obra la interpretarem a l’Hospital de Sagunt en les festes Nadalenques per donar la benvinguda a l’any nou als xiquets malalts.

Altre tipus d’activitats, per exemple l’eixida a concerts com la del Palu de la Música o les Colònies musicals que tingueren lloc a Alborache, han anat encaminades a potenciar aspectes no solament musicals, sino valors com el respecte, la tolerància, la convivència, la responsabilitat…. molt importants en qualsevol dinàmica de grup.

Des de gener de 2014 dirigeix l’Orquestra Simfònica el mestre Pablo Marqués.